25 næsten gratis ting, I kan lave i ferien

Det er ferietid og vi er nogle, der skal have 4 uger til at gå med børnene (uden at kunne stikke af til et all-inclusive ferieresort med pools i tre størrelser, vandland, aktivitetsrum og børneklub). Man kan godt tage i et sommerland hver dag, hvis man lige har vundet i Lotto. Det har vi ikke, så vi må lægge hovederne i blød og finde på billige og gratis aktiviteter 🙂

Det er jo tiltænkt den danske sommer, så alle dem med en lille paraply er tiltænkt regnvejrsdage. Ved godt alle ikke har mulighed for alt – men mon ikke der skulle være en 10-15 ting, I kan give jer til.

1. Lav et bål

Børn elsker ild (gør jeg også selv). Og der er masser af muligheder med et bål. I kan bage snobrød, poppe popcorn, bage pandekager, riste pølser over bålet eller lave s’mores (skumfiduser mellem kiks og med et stykke chokolade på). Der kan bruges lang tid på sådan et bål – særligt, hvis du insisterer på de selv skal samle brændet og stable bålet op. I kan evt. eksperimentere med at lave et upside-down bål eller et såkaldt svensk bål / finsk bål. De er fede.

Her kan du se, hvordan man laver upside-down bål

Her kan du se, hvordan man laver et svensk bål (kender ikke det danske navn)

2. Fisk krabber

Vi er jo så heldige, at have vand næsten overalt i Danmark, så det skulle være mærkeligt om du ikke bor tæt på et sted, man kan fiske krabber. Det kan børn gøre i timevis…

Sådan gør du:

✔ Tag en snor på et par meter.

✔ Bind en tøjklemme på ca. 10-15 cm oppe

✔ Bind en møtrik eller en sten med hul i nederst.

✔ Sæt lidt kødpålæg på klemmen

✔ Sænk møtrik/klemme ned i vandet, hvor der er krabber

✔ Hiv i land og hav dem i en spand med rigeligt vand

3. Byg en drage

Kan man snildt få en hel dag til at gå med. Specielt hvis man maler og udsmykker den. Du kan også lave en totalt discount løsning af en plasticpose og sugerør. Se hvordan du gør her

Her er opskriften på den mere traditionelle drage

☂ 4. Lav lemonade

En totalt overset drik, som kræver lidt forberedelse, men så er den suveræn på en varm sommerdag. Det kræver rigeligt med økologiske citroner, men de er heldigvis billige i Netto. Køb 2-3 net og smid dem i køleskabet.

Så koger du en sirup med to kopper sukker og to kopper vand og skrællen fra én citron (fintrevet). Når den har kogt en 5-10 minutter og sukkeret er opløst, så skal det køle af. Bagefter sigtes det, så skrællen ikke er i denne sirup. Nu skal den på køl med isterninger. Når det så er varmt, skal denne sirup blandes op med 2-4 gange så meget citronsaft. Man kan også tilsætte danskvand for at få den lidt boblende og mynte (går godt med citron)

☂ 5. Lav et brætspil

Ja… det er bare at lave en laaaaaang slange med felter (gerne på et A3 papir). Et start-felt og et mål-felt. Så kan I vælge et tema og forskellige ting, der gør at man enten skal gå frem eller tilbage. Brikker og terning må I låne fra Ludo-spillet. Og så er der ellers gammeldags analogt brætspil. Husk det skal udsmykkes grundigt med farver og tegninger.

☂ 6. Besøg nabobyens bibliotek

I har sikkert været på jeres eget bibliotek 100 gange. Det er ikke længere sjovt. Snup en bus til nabobyen og prøv et nyt bibliotek. De er så godt som fantastiske allesammen.

7. Sov i shelter

Altså ikke bare sove… I skal pakke til det, cykle eller gå derud og have morgenmad med og det hele. Børn elsker det og om sommeren er der tit andre børn, de kan lege med.

Du kan finde shelters i nærheden af , hvor du bor her

8. Lav loppemarked

En fin anledning til at rydde op i al deres legetøj de ikke bruger. Prissæt det super-billigt. Kan godt være, I synes det er for billigt, men det har to fordele:

-I kommer af med noget af det, der roder og fylder

-Der kommer gang i jeres loppemarked

Går salget lidt trægt kan I jo supplere ved at sælge på de sociale medier. Der er mange grupper for køb og salg på Facebook.

9. Lav et orienteringsløb

Har du små børn kan orienteringsløbet være i haven eller en park. Er de lidt større så udvid med de nærmeste gader. Du behøver ikke engang lave poster. Bare giv dem en mobil med og sig, de skal fotografere “postkassen i nr. 17” eller “bænken ved det store træ”. Bare du har et simpelt kort, de kan navigere ud fra. Er du rigtig sej, så laver du små opgaver, de kan løse såsom “tæl hvor mange brædder der er brugt til stakittet ved nr. 12” og “Skriv nummerpladen ned på de røde biler, I ser på vejen”.

10. Tag på en skovlegeplads

Det vælter med skovlegepladser i Danmark og de er blevet rigtigt fede. Hvis du ikke ved, hvor der er én i nærheden af dig, så spørg på Facebook eller se denne oversigt over naturlegepladser.

☂ 11. Lav Tintin-maraton

Gå på biblioteket og læs alle Tintin tegneserierne fra en ende af… (kan selvfølgelig også være en anden klassisker som Asterix, Lucky Luke eller lignende). Det er råhyggeligt at grave sig ned i et univers en hel dag.

☂ 12. Byg Minecraft figurer

Der er masser af steder, du kan hente Minecraft figurer, man kan printe og så ellers gå i gang med det store klippe-klistre eventyr. Godt for motorik og tålmodighed (også for os voksne ) 🙂

Du kan starte her (der er også generatorer, så du kan lave dine egne som f.eks. her)

Print klip og klistre

13. Skyd til måls

Ikke helt gratis – men der er timevis af aktivitet i at skyde til måls efter gamle konservesdåser. Vi fandt et luftgevær her og har skudt og skudt og skudt… sørg for at der er en voksen med, når der pløkkes.

14. Klatre i træer

Altså også dig… hvis du bare siger til børnene “klatr i træer” så er det ikke sjovt. Men hvis du er med – og I måske har pølsehorn og juicebrikker med, så I kan indtage frokosten i en trætop, så er det mega hyl. Og det synes du nok også, når du først kommer i gang (ved godt du tænker “åh nej” lige nu). Ud i skoven med jer.

☂ 15. Byg papirflyvere

Yeah… den gode gamle disciplin, men pep det hele lidt op med en konkurrence om, hvem der kan flyve længst med sin flyver eller ramme mest præcist.

Og så skal den jo dekoreres flot med farveblyanter.

16. Flyt morgenmaden ud i skoven / parken

Skal nok lige forberedes lidt dagen i forvejen. Men lav picnic med morgenmaden (så har man en tendens til at blive ude hele dagen). Pak havregryn eller rundstykker, termokande og et tæppe og tag så cyklen/bussen/bilen et eller andet skønt sted hen tidligt om morgenen og spis dér. Dejligt afvekslende.

17. Spil frisbee golf

Kræver blot en stor græsplæne og en frisbee. Så kan I lave “mål”/huller i form af spande, vasketøjskurve eller hulahop-ringe. Tricket er bare, at man skal gå banen i så få kast som muligt. Det er sjovest, hvis man har hver sin frisbee.

☂ 18. Lav p-tærter

Mmmmm…. p-tærter luksus style. Ikke de tørre nogle, man fik ved Købmand Nielsen i 80’erne. The real McCoy… dem laver man selv. Du finder opskriften på p-tærter ved Valdemarsro.

☂ 19. Lær at tegne en tegneseriefigur på rygraden

Er der noget, der kan aftvinge respekt, så er det lige at kunne grifle en Asterix eller Tintin af, når man sidder i børnehaven. Der er 1000-vis af tegne-tutorials på YouTube og de er overkommelige. Den første du laver, bliver du ikke imponeret over. Men lav den 5 gange og så er den ved at sidde i skabet.

Tegn Asterix

20. Gå en lydbog

Ja… Ikke bare sidde i sofaen og lytte. I går alle online på jeres bibliotek og låner en lydbog og så monterer I den i jeres foretrukne afspiller / mobil / tablet og går en lang tur side om side. Kan sagtens blive en time lang tur. Det er jo tilladt at tage kaffe, saftevand og kiks med og holde en lyttepause/gåpause.

☂ 21. Tag på museum

Alle statsanerkendte museer har gratis adgang for børn. Udforsk et af jeres lokale museer eller prøv at rejse et andet sted hen og se noget nyt. Det er sundt. Du kan se en liste over alle statsanerkendte museer her.

22. Find en begivenhed nær jer

Det skulle være mærkeligt om der ikke er nogle arrangementer i nærheden af, hvor I bor. Det vælter med gode arrangementer over hele landet. Her kan du se en liste og sortere den efter hvor I bor.

☂ 23. Byg en båd af en mælkekarton

Mælkekarton flækket på langs kan blive alletiders båd. Her kan du se, hvordan det skal gøres. Kan jo udvides i det uendelige og har du to liter mælk, kan du bygge en katamaran 😀

I kan også lade det gå totalt Shanes Verden og bygge banegårde, rådhuse, fængsler og alt muligt. Bare man har lim nok.

24. Mal et fortov med kridt

Da jeg var barn, var det magisk at få et godt kridt. I dag kan de tit købes i Søstrene Grenes, Føtex m.m. Nogle kæmpe motherfucker kridt i mange farver. Lav et gigantisk vægmaleri på fortovet.

☂ 25. Lav mini-bowling (turnering)

Minibowling laves på bordet. Træk banen op med to stykker lange farvet tape. Sæt “keglerne” op (kan være LEGO-mænd eller andre små brikker) og som bowlingkugle bruger man en lille glaskugle. Så er det bare at lave turnering.

Join the Conversation

2 Comments

  1. Så meget god inspiration til sommerferien!
    Tusind tak for det, Morten – jeg har bogmærket siden under foretrukne her til sommerferien og sendt link til Martin også 😉 Vi skal holde en god lang sommerferie i Danmark og primært på egen matrikel, så der bliver god glæde af listen her.
    Kh AC

  2. Næ nej… det er snyd, Ann-Christine… I har lige været 4 måneder i Asien. Vi ser gerne I knokler hele ferien 😀

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *